Over Miniatuurpark Wedde | Landgoed Tenaxx

Over Miniatuurpark Wedde

Miniatuurpark ‘Het Grootse Noorden’ is gelegen op het terrein van Landgoed Tenaxx in Wedde. Het vormt een apart park naast het Dinopark en Bomenpark (abroretum).

Het park omvat bijna 80 miniaturen (schaal 1:25, net als in Madurodam) van karakteristieke, markante huizen, gebouwen, torens, molens etc. in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Deze miniaturen zijn bijna allemaal afkomstig van het voormalige Miniatuurpark Appelscha, dat bestond van 1989 tot 2007. Van 2007 tot en met 2017 waren de miniaturen opgeslagen in een loods, maar in 2018 zijn ze verkocht aan Landgoed Tenaxx. De miniaturen, die ernstig beschadigd waren, zijn gerestaureerd. Ook de speeltoestellen en het oude dieseltreintje van het voormalige park in Appelscha zijn hersteld.

De natuurgetrouwe miniaturen, die met grote precisie vervaardigd zijn vormen een fantastisch schouwspel. Wandelend door het prachtige park krijg je een uniek overzicht van de markante bouwwerken en bezienswaardigheden van Noord-Nederland.

 

Het park laat de schoonheid en het belang van de drie noordelijke provincies zien. Daarom is gekozen voor de naam ‘Het Grootse Noorden’. Per provincie is er één thema uitgelicht:

 

 

Provincie Groningen: de 80-jarige oorlog

 

 

Provincie Friesland: de Elfstedentocht

 

 

Provincie Drenthe: de hunebedbouwers